Volkswagen Passat CC 2.0 TDI CR / Upisan novi, poboljšani softver u motorni računar

Vaš automobil, kamion ili crossover je sjajan, veliki računar u limu na točkovima. Nova vozila imaju više računara nego ikad, sa softverom, kodiranjem i mikročipovima koji kontrolišu praktično svaki aspekt njihovog rada, od načina na koji se kontrolišu mehanički sistemi, preko načina rada sistema za kontrolu klime, do rada svetla, sistema za signalizaciju, sigurnosnih sistema, pa čak i sedišta za zabavu u pozadini.

Softver je svuda. Postoji u velikim i malim računarima i neprestano kontroliše uređaje i programe koje mi ljudi koristimo. Ali, kako to ide sa softverom, ponekad stvari pođu po zlu. Imate laptop ili iPhone ili Smartvatch? Nema problema. Kada softver zastari, ili kada programeri pronađu latentni problem, obično se izdaje zakrpa i radi se ažuriranje softvera. Softver preuzmete, instalirate, i vaš uređaj dobija novu funkcionalnost.

Ali šta je sa softverom u vozilu? Ponekad i taj softver treba ažurirati. Ako vozite savremeni automobil ili kamion, postoji velika verovatnoća da je neki ažurirani softver dostupan ili će biti dostupan za instalaciju.

Zašto je vozilu potrebno ažuriranje softvera? Razlozi su brojni. Proizvođač na serijskom vozilu unapređuje postojeće funkcionalnosti, ispravlja skrivene greške, pomaže motoru vozila da radi tiše, lakše prima gas, smanjuje potrošnju,.. ali, krenimo redom.

Ponekad ažuriranje softvera ili blic apdejt (briše postojeći softver i zamenjuje ga, otprilike poput ponovnog formatiranja čvrstog diska računara) može da ispravi neki problem koji vozač ima sa svojim vozilom. Možda je fabrički softver oštećen. U ovom slučaju je najjednostavnije rešenje brisanje i ponovno instaliranje.

U drugim slučajevima proizvođač automobila shvata da postoji prilika za poboljšanje funkcionalnosti, trajnosti ili efikasnosti jednog ili više sistema vozila, a za to se objavljuje ažurirani softver. Ovaj novi skup softverskih uputstava se otprema u računar koji kontroliše dotičnu komponentu.

Ponekad proizvođač automobila shvati da je potrebna korekcija fabrički instaliranog softvera nakon što je vozilo proizvedeno. Možda se nije uzelo u obzir neko operativno stanje, zbog čega su se neki vlasnici žalili na neki nepredviđeni problem u određenoj situaciji. Ažurirajte softver i možda ćete primeto popraviti funkcionalnost nekog voznog sistema. U drugim slučajevima, ažuriranja softvera mogu rešiti latentna sigurnosna pitanja, poboljšati vožnju vozila i još mnogo toga.

Ponekad prodavci obaveste kupce da je dostupno ažuriranje softvera, obično ako je to deo opoziva iz bezbednosti. U drugim slučajevima, ažuriranje se primenjuje automatski kada je vaš automobil u servisu. Naravno, stvar je lakša sa vozilom koje je novo ili je pod garancijom.

Stvarni benefit od ažuriranja softvera imaju vlasnici polovnih automobila koji novim softverom iznenada dobijaju nove funkcionalnosti za koje nisu ni znali da postoje.

Najčešće ažuriranje? Ažuriranje softvera za prenos. U ogromnoj većini slučajeva koje su prijavili vlasnici, kada se prenos snažno menja, ili prebacujemo iz višeg u niži stepen prenosa, menanički sklop menjača proizvodi neželjene zvuke a tu je ispravka softvera spasonosno rešenje. Iako problem može delovati dramatično, jednostavno ažuriranje softvera, urađeno za nekoliko minuta, često rešava mehanički problem u prenosu koji je uzrokovan lošim softverom, a ne lošim hardverom, odnosno mehaničkom greškom.

Jos jedan uobičajeni problem koji se može izbeći pokretanjem najsavremenijeg softvera? Iznenadno i neuobičajeno brzo pražnjenje struje iz akumulatora. Računarski softver kontroliše kada i kako se svaki elektronski uređaj u vašem vozilu isključuje. Ponekad oštećeni softver znači da ovaj postupak ne funkcioniše uvek pravilno. Obično navigacioni sistem ili zabavna konzola na zadnjim sedištima ostanu potrošači, čak i kada je njihova funkcionalnost na izgled isključena.

Ažuriranja softvera mogu vam pomoći da vaši sigurnosni sistemi zasnovani na radaru rade bolje, sa manje lažnih alarma. Novi softver može smanjiti neželjenu potrošnju ulja iz vašeg motora, sprečiti pregrevanje, pomoći vašem vozilu da postigne veću kilometražu, pa čak regulisati emisiju štetnih gasova.

Kako savremena vozila imaju sve veće kabine koje se zimi greju sve manjim i manjim motorima, izdaje se sve više ažuriranja softvera koji pomažu da grejač vozila radi bolje na ekstremnoj hladnoći.

Auto servis STRUJA96 ima najnoviji softver za sve tipove vozila za koje je isti izdat. Brzo i jeftino možete u našem servisu poboljšati funkcionalnost vašeg vozila i učiniti da vožnja bude lepša, ekonomičnija i sigurnija.

www.strujaservis.rs

#struja #chiptuning #chiptunes #auto #automobil #autoelektronika #servis_struja96 #dijagnostika #autoklime #autoelektrika #autokljucevi #dtc_off #dpf_off #agr_off #coding_programing #kilometraze #coding_adaptation

VW Chiptuning – izaberite Vaš model